söndag 22 januari 2012

Väsentligaste skillnaden mellan meios och mitos.Mitosen resulterar i diploida celler dvs. de har dubbel kromosomuppsättning precis som modercellen.


Meiosen resulterar i haploida celler dvs. de har enkel kromosomuppsättning jämfört med modercellen.

Om antalet inte halverades så skulle antalet kromosomer fördubblas för varje generation. Det är den viktigaste skillnaden.

Mitos-
är alltså en vanlig celldelning. När en cell ska dela sig ska gör den först en kopia av sitt DNA. Spiralen tvinnas då upp så att de två halvorna bildar var sin mall, dvs. två likadana celler. Från dem växer två nya DNA-spiraler fram. De blir exakta kopior av det ursprungliga DNA:t. De nya spiralerna packas sedan ihop till kromosomer. Inför celldelningen finns det nu två kopior av varje kromosom.
När cellen delar sig dras de åt var sitt håll. Till sist dras cellen ihop på mitten och de två cellhalvorna skiljs från varandra. Resultatet blir två celler som genetiskt exakt lika ursprungscellen, vilket brukar kallas för vanlig celldelning. Vid vanlig celldelning t.ex. vanlig muskelcell med 46 kromosomer (före celldelningen). (Efter celldelningen): två muskelceller med 46 kromosomer.

Meios- är en könscelldelning. Alla organismer förökar sig sexuellt har en dubbel uppsättning kromosomer i sina kroppsceller. Kromosomerna förekommer alltid i par. En människa har 46 kromosomer, där 23 kommer från mamman och 23 från pappan (vid befruktning). Könsceller delas så hälften av generna (slumpmässigt) hamnar i könscellerna. Tillsammans bildar de 23 par i våra celler. Våra könsceller är de enda celler som inte har 46 kromosomer, istället har de hälften så många, dvs. 23 stycken. För att bilda könsceller behövs därför en särskild celldelning som halverar antalet kromosomer, vilket kallas för reduktionsdelning (reduktion-minska).

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. men va är skillnaderna på båda

  SvaraRadera
 3. men vad är skillnaderna på båda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är att Mitos är en vanlig celldelning och Meios är en könscelldelning.

   Radera